FAQ

Pogosta vprašanja

Katere trgovine dostavljajo živila na dom?

Za dostavo živil na dom lahko kontaktirate naslednje trgovine:

Naročila občanov, ki ne morejo priti do trgovine, bosta trgovca sprejemala po elektronski pošti ali telefonu in jih dostavljala na celotnem območju občine. Najnižja vrednost enega naročila je 30 evrov. Trgovca sta se zavezala, da bosta v okviru tega sodelovanja z mariborsko občino naročene izdelke prodajala po enakih cenah kot v redni prodaji. Ob tem bosta ponudila možnost odloga plačila do 15 dni, dostavo pa izvedla v istem ali naslednjem dnevu (z izjemo nedelje).

Kateri ponudniki dostavljajo hrano na dom?

Na portalih ehrana.si in wolt.com lahko naročite dostavo hrane na dom. Seznam restavracij, ki omogočajo dostavo na območju Maribora preko portala ehrana.si najdete tukaj, preko portala wolt.com pa tukaj. 

Kako je z delovanjem mariborskih tržnic?

Mariborske tržnice bodo do nadaljnjega obratovale po običajnem urniku, ob strogem upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov. Aktualno delovanje tržnic lahko spremljajte tukaj

Kako do osebnega zdravnika v zadevah brez suma na COVID-19?

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor zaradi razglasitve epidemije deluje spremenjeno vse do preklica ukrepov. 

Ambulante družinske medicine ne delujejo več na ravni osebnega izbranega zdravnika, zato v primeru, da ste akutno oboleli ali potrebujete druge zdravstvene storitve (recepti, napotnice, medicinsko-tehnični pripomočki) pokličite na telefonsko številko 02/22 86 200 (info točka) in spremljajte navodila odzivnika. V primeru, da imate možnost elektronskega komuniciranja lahko pišete na elektronski naslov zd@zd-mb.si.

Več informacij o spremenjenem delovanju ambulant najdete tukaj.

Preberite tudi naš blog na to temo.

Kako do nujne zobozdravstvene oskrbe?

V nujni zobozdravstveni ambulanti na vstopni točki Zdravstvenega doma Maribor obravnavajo le paciente z nujnimi stanji. Več tukaj.

V primeru nujnega stanja pokličite osebnega zobozdravnika (v kolikor ni opredeljen v ZD Maribor) ali triažnega zobozdravnika v ZD Maribor med 7:30 in 19.00 uro na telefonsko številko 02 23 56 600 ali 02 23 56 601. 

Nujna zobozdravstvena obravnava pacientov poteka na Ulici kneza Koclja 10, med 8.00 in 12.00 uro ter 14.00 in 18.00 uro, vendar le OB PREDHODNEM NAROČILU.

Skladno z uredbo Vlade in epidemiološko situacijo COVID-19 v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor od 16.3.2020 do preklica ukinjajo vse redne zobozdravstvene ambulante.

Preberite tudi naš blog na to temo.

POGOSTA VPRAŠANJA IZ PRVEGA VALA EPIDEMIJE
Kako je z odpiralnimi časi lekarn?

Večina lekarn v Mariboru posluje s skrajšanim odpiralnim časom. Točne odpiralne čase vseh lekarniških enot Lekarn Maribor najdete tukaj.

Na poziv župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča se JZZ Lekarne Maribor v času sprejemanja hitrih ukrepov proti širjenju virusu COVID-19 pridružuje naporom za prebroditev te krize tudi na način, da se odpoveduje zaslužku pri prodaji zdravil, ki lajšajo simptome te bolezni. Več o ukrepu tukaj.

Kam po lokalno pridelano hrano?

Mariborska razvojna agencija je skupaj z KGZS Zavodom Maribor, KGZS Zavodom Ptuj, ZRS Bistra Ptuj, Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede, RIC Slovenska Bistrica in drugimi organizacijami zbrala aktualno ponudbo hrane lokalnih ponudnikov v Podravju. 

Seznam bodo tedensko dopolnjevali, saj se zaloge ponudnikov dnevno spreminjajo.

Vabljeni k spoznavanju lokalnih ponudnikov in njihove ponudbe! Do seznama lahko dostopate tukaj.

Seznam ponudnikov je organiziran tudi preko spletne strani Zavoda za inovativnost in podjetništvo Maribor, projekt UIA.

Katere aktivnosti izvaja ZPM Maribor v času epidemije?

Iz Zveze prijateljem mladine Maribor sporočajo, da otrok in mladih ne puščajo ne cedilu niti v času epidemije COVID-19! Na daljavo ponujajo svetovanja, bralne aktivnosti, otroške delavnice in hkrati sporočajo, da načrtujejo poletne aktivnosti in letovanja otrok, za katera še vedno iščejo prostovoljce!

Telefon za otroke in mladostnike (TOM)

TOM deluje nemoteno – brezplačna telefonska linija 116 111 je odprta vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro.

Bralna značka

Ni razloga, da v teh dneh otroci in mladi ne bi brali, morda celo več kot sicer. Pripravili pa so tudi nekaj priporočil, kako lahko o prebranem pripovedujejo doma in od doma. Več

Ustvarjalne delavnice na daljavo

Otroke, mlade, starše in stare starše vabijo, da spremljajo njihov Facebook profil in druga socialna omrežja, na katerih vsak dan ponujajo nove ideje za ustvarjanje doma. Več

Razpisa za prostovoljce

Verjamejo, da so bo do poletnih počitnic situacija umirila, zato se nanje nemoteno pripravljajo, o morebitnih prilagoditvah pa bodo sproti obveščali. Najpomembnejši del priprav je seveda zbiranje prostovoljcev, ki jih vabijo, da se prijavljajo preko spletnih prijavnic:

Mladi za napredek Maribora

Zaključne prireditve letošnjega projekta Mladi za napredek Maribora v predvidenem terminu konec marca niso mogli izpeljati, tudi nekaj zagovorov raziskovalnih nalog jim je še ostalo. Ker pa želijo vsem mladim raziskovalcem omogočiti enake pogoje in jim čestitati v živo, bodo zagovore in zaključno prireditev izpeljali takoj, ko bo to možno. Prestavljen je tudi rok za oddajo raziskovalnih nalog na državno tekmovanje, kamor prijavijo velik del nalog iz njihovega projekta. Več

Kje lahko najdem knjižnično gradivo?

Mariborska knjižnica je v skladu z direktivo Ministrstva za kulturo v petek, 13. 3. 2020, zaprla vse svoje enote zaradi koronavirusa. Uporabnikom je s tem onemogočen dostop do fizičnih enot knjižničnega gradiva.  

Kljub zaprtju enot pa kljižnica omogoča spletni dostop do elektronskih knjig (Biblos), dnevnih časopisov (Večer, Dnevnik, Finance), elektronskih časnikov in revij (Pressreader), elektronskih enciklopedij (Encyclopedia Britannica) in drugih elektronskih baz podatkov (zakonodaja, davki, finance, …). Do ponudbe lahko uporabniki dostopajo preko spletne strani Mariborske knjižnice (www.mb.sik.si), pod rubriko “Knjižnica s kavča“).

Nekateri elektronski viri, ki jih Mariborska knjižnica ponuja v okviru svoje knjižnične zbirke, so dostopni brez omejitev. Do določenih pa lahko dostopajo le člani knjižnice, s prijavo preko članske številke Mariborske knjižnice in z osebnim geslom za oddaljen dostop.

Ali so na voljo ukrepi za gospodarstvo?

Vzpostavljena je enotna informacijska točka ukrepov v podporo gospodarstvu za blažitev posledic vpliva COVID-19. Gre za spletno mesto, ki je namenjeno podjetjem in samostojnim podjetnikom, na katerem lahko le-ti ne enem mestu dobijo vse aktualne informacije glede ukrepov za ublažitev gospodarske škode, ki nastaja zaradi epidemije bolezni COVID19.

Do informacijske točke dostopate tukaj.

Za vprašanja v zvezi z ukrepi Vlade v podporo gospodarstvu pa lahko kontaktirate tudi svetovalce na točki SPOT svetovanje Podravje:

Kako do denarne socialne pomoči?

Izpolnjeno vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev lahko pošljete na elektronski naslov gp-csd.marib@gov.si.

Vloga za izredno denarno pomoč: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=4045 

Vloga za redno denarno pomoč: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=1468

Kako do pomoči za otroke in mladostnike?

V Piki, dnevnem centru za otroke in mladostnike Maribor, ki deluje v okviru Centra za socialno delo Maribor, nudijo pomoč družinam na daljavo (Skype, Viber, Zoom, gsm, mail …).

Izvajajo:

  • pogovore z namenom psihosocialne podpore (razbremenitev stisk),
  • pomoč pri motivaciji za šolsko delo,
  • pomoč pri sledenju šolski snovi (učna pomoč),
  • pomoč pri zmanjševanju konfliktov med družinskimi člani. 

Če potrebujete njihovo pomoč, pokličite oziroma pišite na:

Več o Piki tukaj.

Pomagajmo si

Med nami so ljudje, ki potrebujejo pomoč in tisti, ki jo lahko nudimo.

Bodimo solidarni in si pomagajmo!

Želim pomagatiPotrebujem pomoč