PRISPEVKI O VIRUSU IN ŽIVLJENJU Z NJIM

COVID-19 nasveti

Preprečevanje okužbe

Epidemiološko stanje se hitro spreminja in le skupaj lahko pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Situacija, ki smo ji izpostavljeni je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno. Vsi skupaj in vsak posameznik mora delovati odgovorno in preventivno za skupno dobro. Izjemnega pomena je dosledno upoštevanje higienskih navodil.

VIR: NIJZ članek

Pravilna higiena kašlja

Pravilna higiena kašlja je še zelo pomembna pri upočasnitvi širjenja koronavirusa. NIJZ je pripravil navodila.

Nasveti za pravilno umivanje rok

NIJZ je pripravil navodila.

Poglej video, kako si pravilno umivamo roke!

Simptomi, prenos in preventiva

Koronavirus povzroča virusno bolezen, ki se kaže s simptomi, podobnimi gripi, čeprav gre za mnogo bolj zahrbtno okužbo. Pri približno 80 % okuženih poteka v lažji obliki, težji potek naj bi imelo kakšnih 20 % zbolelih.

Ocenjuje se, da je smrtnost po okužbi okoli 2 %. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje.

Več v prispevku NIJZ.

Navodila za bolnike

Če so pri vas potrdili okužbo z novim koronavirusomSARS-CoV-2 in vaše zdravstveno stanje po zdravniški presoji ne zahteva bolnišnične obravnave, preberite NIJZ navodila, kako ravnati!

Kako se pogovarjati z otroki o koronavirusu?

Otroci se zgledujejo po obnašanju odraslih in v njihovem obnašanju iščejo tudi pomiritev, zato odraslim in staršem svetujemo, da, če se le da, ostanejo mirni, z otrokom pa se o nastali situaciji pogovarjajo. NIJZ je pripravil nekaj usmeritev za pogovor z otroci.

Kako obvladati stres

Ljudi nas je običajno strah neznanega ali nečesa, kar ne moremo nadzorovati. Zato je v nepredvidljivih situacijah povsem normalno, da se počutimo žalostne, pod stresom, zmedene, prestrašene ali jezne.

Preberite NIJZ prispevek o tem, kako lahko stres zmanjšamo.

Pomagajmo si

Med nami so ljudje, ki potrebujejo pomoč in tisti, ki jo lahko nudimo.

Bodimo solidarni in si pomagajmo!

Želim pomagatiPotrebujem pomoč