Kako in kdaj do svojega izbranega zdravnika?

Veliko stvari s svojim zdravnikom lahko uredimo preko telefona

Maja Arzenšek, dr. med., spec. druž. med.

predstojnica OE Splošno zdravstveno varstvo ZD dr. Adolfa Drolca Maribor

V teh dneh se najbrž velikokrat pojavi vprašanje, kdaj, kako in če sploh do svojega zdravnika. Večina nas skrbno spremlja dogajanje v državi in po svetu v zvezi s koronavirusom, kar je seveda pomembno, hkrati pa tudi zlahka postanemo preveč zaskrbljeni.

Samoopazovanje je pomembno, saj bomo le tako dovolj hitro zaznali znake okužbe s koronavirusom, hkrati pa je intenzivno opazovanje dogajanja v telesu tudi naporno, velikokrat nam lahko da pretirane signale.

Resne in manj resne zadeve

 

Vsekakor je v teh dneh pomembno, da svojega zdravnika ne obiščemo za stvari, ki lahko počakajo, torej za težave, ki nas pestijo že dalj časa, ki se ne spreminjajo in se ne slabšajo. Tovrstne težave lahko počakajo na konec epidemije.

Hkrati je seveda tudi pomembno, da resnih zadev ne minimaliziramo. Kljub epidemiji koronavirusa namreč tudi ostale bolezni ne počivajo. Tako je seveda pomembno kontaktirati svojega zdravnika ob vsaki hujši bolečini, visoki vročini, težkem dihanju ali ob nenadnem poslabšanju katerekoli že obstoječe težave.

Glede na situacijo lahko veliko stvari s svojim zdravnikom uredimo preko telefona.

Kronično terapijo, velikokrat tudi bolniški stalež, ter ostale administrativne stvari lahko uredimo brez osebnega stika. Tudi če se pojavijo znaki, ki bi lahko kazali na okužbo s koronavirusom, kontaktiramo svojega zdravnika po telefonu, nikakor ne obiščemo ambulante osebno! Zdravnik nam bo po telefonu dal nadaljna navodila.

Še vedno pa velja, da v kolikor gre za kakršnakoli življenjsko ogrožujoča stanja, pokličemo 112.

Spremembe v ambulantah

 

V Mariboru se je organizacija v zdravstvenem domu spremenila.

Zaradi povečanja kadrovskih potreb in varovanja zdravja zaposlenih in pacientov več ne delujejo ambulante po principu izbranega zdravnika, vendar je za vse na voljo telefonska številka 02/22 86 200 (Info točka) in elektronski naslov zd@zd-mb.si, kjer vas bo strokovno usposobljeno osebje usmerilo naprej, bodisi za osebni pregled ali zgolj telefonski posvet z zdravnikom.

Informacije v zvezi z organizacijo dela v ZD Maribor lahko spremljate na www.zd-mb.si.

Imate znake okužbe?

 

Ne pozabite! V kolikor ste v zadnjih 14-ih dneh, pred začetkom bolezni bili izven Slovenije, v endemičnih območjih ali v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom in imate povišano telesno temperaturo, z znaki okužbe dihal (kašelj in/ali težko dihanje) oziroma SUMITE, DA BI LAHKO BILI OKUŽENI S KORONAVIRUSOM, obvezno PO TELEFONU POKLIČITE svojega osebnega zdravnika, kjer boste prejeli vsa potrebna navodila in NE PRIHAJAJTE V AMBULANTO.

Vsi skupaj lahko poskrbimo, da bo potek epidemije blažji, zato #ostanidoma!

Maja Arzenšek

Foto: Večer

Maja Arzenšek je predstojnica OE Splošno zdravstveno varstvo ZD dr. Adolfa Drolca Maribor.  

Novice

Spremljajte aktualne informacije in pomembne teme v povezavi z virusom.

O COVID-19

Prispevki ter koristne informacije o virusu in življenju z njim.

Ukrepi v Mariboru

Ukrepi, ki jih je Mestna občina Maribor sprejela za boj proti virusu COVID-19.

Pomagajmo si

Med nami so ljudje, ki potrebujejo pomoč in tisti, ki jo lahko nudimo.

Bodimo solidarni in si pomagajmo!

Želim pomagatiPotrebujem pomoč