Ubežimo paniki

Praktični nasveti za spopadanje s stresom v času pandemije

dr. Ajda Pfifer, uni. dipl. psihologinja

Čeprav se zdi, da je paniki v trenutni situaciji nemogoče ubežati, se je lahko obvarujemo, če se tega namensko lotimo.

Dnevne rutine

Prvi nasvet je povezan z dnevnimi rutinami in delom na domu. Tako odrasli kot otroci se držimo dnevnih rutin; to pomeni, da se zjutraj uredimo, ker se bomo tako čez dan bolje počutili. Pomembno je, da ostanejo obroki zajtrk, kosilo in večerja ob primernih urah ter seveda polni zdravih živil. Ne pozabimo na spanje, ki je zdravilno za naše psihično počutje in tudi fizično zdravje in s tem imunost; v posteljo in iz postelje vedno ob podobni uri. V dnevno strukturo je pomembno umestiti fizično aktivnost na prostem, seveda ob upoštevanju fizične razdalje med ljudmi. Če res nimate možnosti iti na sprehod v naravo, potem vsaj odprite okno in v tistem prostoru z družino potelovadite ali zaplešite. Tisti, ki delate od doma, si uredite svoj kotiček in delajte po vnaprej določenem urniku.

(Ne)zpostavljanje medijem

Drugi nasvet je povezan z izpostavljanjem medijem. Mediji nas bombardirajo s senzacionalističnimi naslovi in številkami, ki pred zaključkom epidemije povedo zelo malo. V to sodijo tudi socialna omrežja. Morda jih odpremo, samo da bi nekaj pogledali, čez 15 minut se zavemo, da beremo komentarje in novice na temo korona virusa. Zato bi toplo svetovala, da ne gledate ali berete medijev vsak dan in da tisti, ki ste bolj občutljivi, prosite družinskega člana ali prijatelja, ki je najbolj miren, da vam enkrat na dan na kratko pove, ali je kakšna sprememba v ukrepih. Za vas je namreč najbolj pomembno, da se držite ukrepov, ki pa jih tako poznate. Konkretno svetujem, da celotna družina skuša najprej preživeti eno jutro, recimo do 12. ure, brez da vklopi katerikoli medij. Zjutraj je glava spočita in če jo pričnemo takoj polniti z negativnimi novicami, smo s tem zapacali ves dan. Nato vam predlagam, da poskusite brez medijev preživeti ves dan. Zagotavljam vam manj tesnobe in več prostosti v vaših mislih. Če ste za poskus z vso družino, pa za en dan izklopite tudi televizijo in odložite svoj pametni telefon v predal. Boste videli, kaj se bo zgodilo.

Pogovarjajmo se

Tretji nasvet se dotika interpretacije trenutne situacije; bolje kot socialna izolacija je situaciji reči fizična izolacija. In bolje kot kriza je situacijo videti kot veliko lekcijo. To pomeni, da vi ne rabite imeti občutka, da ste socialno izolirani, kar povzroča dodatno stisko, saj lahko vsak dan po telefonu pokličete bližnje in prijatelje in se z njimi pogovarjate. Danes imamo tudi možnost video klicev več ljudi hkrati. Namensko si pripravite pijačo in se podružite na spletnem zmenku, vključite lahko tudi otroke in vse skupaj zapakirate v igro zanje. V trenutni situaciji lahko vsak najde lekcijo ali več njih; morda zase ali kolektivno. Zelo pomembno je, kako ubesedimo situacije, saj besede v nas sprožajo emocionalne in tudi vedenjske odzive.

Za starše

Četrti nasvet je namenjen staršem, ki imate predšolske in osnovnošolske otroke. Poleg idej, ki jih najdete na spletu, kaj početi z otrokom doma, bi vas spomnila še na en pomemben vidik: otroci ne rabijo animacije ves čas. Pomembno za otrokov psihološki razvoj je, da jim je kdaj dolgčas; samo skozi dolgčas lahko otrok razvije lastno kreativnost. Izberite dolgčas pred računalniki, tablicami in pametnimi telefoni.

Objemi

Šesti nasvet je povezan s pomirjanjem sebe in otrok s fizičnim dotikom. Poleg objemanja in izkazovanja ljubezni, je za pomirjanje našega živčenga sistema in s tem tesnobe in napetosti zelo uporaben globok in počasen dotik. Velikokrat je ob tesnobi fizični dotik bolj učinkovit kot meditacija, ki je seveda izjemno koristno orodje oz. praksa, tako da vas spodbujam tudi k temu. Preprosta somatska oblika pomirjanja izgleda tako, da znotraj družine drug drugemu delate kompresije po rokah in nogah; po vsaki roki posebej, počasi, s počasnimi premiki, s čvrstim objemom z obema dlanema delamo objeme/kompresije in enako po vsaki nogi posebej. Ali pa s ploskimi dlanmi počasi in globoko drsite po telesu od vratu po rokah do konic prstov in od vratu preko trupa do konic prstov na nogah. To lahko naredite večkrat na dan, pred spanjem pa boste s tem pripomogli h kakovostnejšemu spancu. Globok in počasen dotik torej pomirja.

Pospravite stanovanje

Sedmi nasvet je namenjen povezavi med redom okoli nas in v nas. Idealen čas je, da se znebite navlake v vašem domu in pospravite. To znižuje tesnobo.

Osebni projekti

Osmi nasvet je povezan z občutkom napredovanja. Ker vam nihče ne daje nalog od zunaj, si jih morate dajati sami in zelo učinkovito je, da si izberete dlje časa trajajoč projekt, kjer je mogoče videti napredek; pravi čas je za ročna dela ali učenje novih veščin.

Življenje je lepo

Deveti nasvet pa je namenjen zavzemanju zdravega zornega kota. Ker trenutno ne vemo, kako dolgo še bomo ostali doma, vam svetujem, da ne razmišljate daleč naprej, ker enostavno ne vemo, kako bo. Predstavljajte si pisatelja, ki prične pisati knjigo. Postavi si okvir, začrta delovno verzijo poglavij. Kaj pa počne potem? Potem se osredotoča na vsako stran posebej. Če pogleda gor in skuša videti do konca knjige, se mu zvrti v glavi. Tako se nam zvrti v glavi, če pogledamo preširoko in predaleč v trenutni situaciji. Nad tem nimamo kontrole. Lahko pa pogledamo človeka ob sebi, dobro knjigo v rokah, dobro hrano pred sabo in pomlad, ki zunaj cveti. In ugotovimo, da je življenje še vedno lepo.

Ajda Pfifer je psihologinja

Novice

Spremljajte aktualne informacije in pomembne teme v povezavi z virusom.

O COVID-19

Prispevki ter koristne informacije o virusu in življenju z njim.

Ukrepi v Mariboru

Ukrepi, ki jih je Mestna občina Maribor sprejela za boj proti virusu COVID-19.

Pomagajmo si

Med nami so ljudje, ki potrebujejo pomoč in tisti, ki jo lahko nudimo.

Bodimo solidarni in si pomagajmo!

Želim pomagatiPotrebujem pomoč